« terug naar vorige pagina

Praktijkondersteuner GGZ

Mijn naam is Monique Wegdam. In 2003 ben ik gestart in de praktijk als POH-GGZ, daarnaast werkte ik in de GGZ bij Dimence. Ik heb even een uitstap gemaakt naar een organisatie die zich bezig hield met burn-out, werk gerelateerde problematiek. Sinds 2012 ben ik volledig werkzaam in deze praktijk.

Vanaf 1985 ben ik werkzaam in de GGZ, en heb ik op verschillende plekken gewerkt. In 1990 heb ik  mijn opleiding tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige afgerond, en sindsdien ben ik ambulant gaan werken op behandelafdelingen en in de crisisdienst van de GGZ.

Wat kan de POH-GGZ voor u betekenen?
De Praktijkondersteuner Huisarts (POH-GGZ) ondersteunt de huisarts bij het verlenen van zorg aan mensen met psychische en/of psychosociale problemen.

Zij biedt een laagdrempelige vorm van hulp. Vaak zijn een aantal gesprekken al voldoende om zaken weer op een rijtje te zetten. Nadruk ligt op het zoeken naar praktische oplossingen en eventuele gedragsveranderingen.

Voor een eerste bezoek wordt u altijd door uw eigen huisarts verwezen. Binnen de praktijk is er de mogelijkheid om snel en laagdrempelig aan de slag te gaan met uw psychische klachten.

Problemen waar u mee kunt komen zijn o.a.:

  • depressie en somberheid
  • angst en paniekstoornis
  • relatie en gezinsproblematiek
  • burn-out en overspannenheid
  • stress klachten
  • verwerkingsproblematiek
  • slaapproblematiek
  • vermoeidheidsklachten
  • onverklaarbare lichamelijke klachten

Het eerste gesprek
Tijdens het eerste gesprek brengt de praktijkondersteuner uw klachten in kaart en analyseert de problemen die er bij u spelen. Door een goede inventarisatie van uw klachten en problemen geeft u aan waarin u ondersteuning wenst.

Over het algemeen kunnen kortdurende behandelingen en/of ondersteuning binnen de praktijk plaatsvinden. In andere gevallen wordt gekeken hoe en waar de klachten beter behandeld kunnen worden. Dit kan bestaan uit één of meerdere gesprekken met de praktijkondersteuner of een doorverwijzing naar een andere professional, bijvoorbeeld naar een psycholoog, psychiater, pedagoog of maatschappelijk werker. 

 De gesprekken met de POH-GGZ vallen binnen de huisartsenzorg wat betekent dat hieraan geen kosten aan verbonden zijn.